Duurzame uitvaart

Over duurzaam afscheid nemen: begraven, cremeren, natuurbegraven en resomeren

door Harriet van der Vleuten 23-1-2021

Begin januari werden we benaderd door Omroep Tilburg en het Milieucafé Tilburg om mee te werken aan een item over duurzame uitvaart. Het was fijn om hier aan mee te werken. We merken dat steeds meer mensen belang hechten aan duurzame keuzes bij een uitvaart, zowel bij een begrafenis als crematie. Wat duurzame keuzes zijn, dat is lang niet altijd heel duidelijk. Toch is er heel veel mogelijk en graag zet ik een aantal mogelijkheden hier op een rijtje, zodat het zichtbaar wordt hoe makkelijk een afscheid duurzamer kan.

Begraven of cremeren
De graad van duurzaamheid zit niet persé in de keuze voor begraven of cremeren. Bij begraven leg je beslag op een stukje grond en vaak kiest men een grafsteen van natuursteen uit Azië. Bij cremeren is er uitstoot en energieverbruik. Gelukkig zijn alle ovens voorzien van filters en zijn sommige ovens inmiddels al elektrisch. En een grafsteen kan ook een herbruikte steen zijn of vervangen worden door plantjes of een houten grafmarkering.
Natuurbegraven is duurzamer dan regulier begraven. Niet omdat de omgeving groen is, maar omdat er duurzame eisen gesteld worden aan het materiaal van de kist, de kleding die de overledene mag dragen en omdat er geen exotische steen geplaatst mag worden. In de directe omgeving van Tilburg zijn er drie natuurbegraafplaatsen. De Hoevens in Alphen, de Utrecht in Esbeek, Bos van de Heilige Geest in Oostelbeers. In de loop van dit jaar opent Huis ter Heide in De Moer. 

Watercrematie en composteren
Naar verwachting zullen we in de nabije toekomst de mogelijkheid krijgen tot resomeren. Bij resomeren of ‘alkalische hydrolyse’ wordt minder energie verbruikt. Het lichaam van de overledene wordt ontbonden in een drukvat met kaliumhydroxide en water. Vandaar ook wel de naam watercrematie.
Ook het composteren van een lichaam is in ontwikkeling, maar daar moet nog veel onderzoek naar gedaan worden en is de komende jaren daarom nog niet te verwachten.

Rouwstoet
Belangrijkste factor van duurzaamheid op dit moment is het aantal verplaatsingen per auto. Als de afscheidsdienst, de crematie of begrafenis en de condoleance op dezelfde plek zijn, dan zijn er weinig verplaatsingen nodig. Wordt er in kleine kring afscheid genomen dan zijn er ook minder auto’s onderweg. De huidige corona-crisis dwong ons tot klein en intiem, maar heeft ons geleerd dat familie en vrienden die normaliter de kerk of aula vullen, op een mooie manier verbonden kunnen zijn via de livestream.
rouwfiets duurzame uitvaartIn plaats van de rouwauto kun je ook nog kiezen voor vervoer per fiets, koets of uitvaartbus. Dit kan een bijzondere passende keuze zijn. 

Duurzame keuzes
Verder zijn er vele kleinere factoren die de duurzaamheid van een uitvaart beïnvloeden: Een duurzame kist is een kist van ongelakt inheems hout, riet of karton, met bekleding van biologische materialen zoals hennep of bamboe bijvoorbeeld in plaats van het minder duurzame katoen of het synthetische nep-satijn. Bij bloemen kun je kiezen voor bloemen uit eigen tuin of bijvoorbeeld een donatie aan een goed doel.
Drukwerk kan op gerecycled papier, maar ook via mail verstuurd worden, gekoppeld aan een online-gedenksite. Kortom, er zijn heel veel keuzes te maken waarmee je bijdraagt aan een duurzame uitvaart en toch een mooi, warm en persoonlijk afscheid hebt samen.

Meer weten over duurzame keuzes bij een uitvaart. Neem gerust contact met ons op.

Kijk hier de uitzending terug van Omroep Tilburg over de duurzame uitvaart met mij. 

Terug naar het overzicht van alle blogs

Reacties van klanten

Wij hebben het contact als zeer prettig en kundig ervaren. We waren in shock maar door Els kwamen we op een fijne manier in beweging. Zij heeft er voor gezorgd dat we het zo hebben gedaan als bij ons past. Het klinkt misschien gek, maar we kijken met een goed gevoel terug op die hectische dagen.