Zoals bekend zijn er maatregelen om het corona-virus onder controle te houden. De noodzaak voor iedereen deze maatregelen zo goed mogelijk op te volgen hebben ook bij een afscheid van een dierbare consequenties.

Hoeveel mensen mogen er bij een uitvaart zijn?
Vanaf 28 april mogen er weer maximaal 100 (nu nog 50) personen aanwezig zijn bij een begrafenis of crematieplechtigheid, mits de locatie de 1,5 meter afstand kan waarborgen. Dit aantal is inclusief kinderen en exclusief uitvaartpersoneel. Hoeveel mensen er daadwerkelijk aanwezig kunnen zijn hangt dus af van de keuze van de locatie. Graag bespreken we samen met u wat een geschikte locatie kan zijn afhankelijk van uw wensen.

Is een condoleance na afloop mogelijk met een hapje en een drankje?
Ja, als het afscheid en het samenzijn op dezelfde locatie plaatsvinden is een hapje en een drankje na afloop mogelijk. Wel moet iedereen aan tafel zitten. Of een locatie op dit moment geopend is voor een uitvaart is afhankelijk van de gebruikelijke mogelijkheden en de gemeente. Informeer bij ons naar de mogelijkheden

Moeten alle gasten een mondkapje dragen?
Een mondkapje is verplicht op het moment dat mensen staan of zich op de locatie bewegen. Wanneer mensen zitten mag het mondkapje af, dus ook tijdens de plechtigheid en condoleance.

1,5 meter afstand
Voor iedereen die niet tot hetzelfde huishouden behoort geldt de 1,5 meter afstand maatregel. Kinderen tot 12 jaar vormen een uitzondering.

Komt de uitvaartbegeleidster aan huis om de uitvaart te bespreken?
Ook de uitvaartbegeleidster moet afstand houden en mag geen handen geven. Een uitvaart thuis regelen is mogelijk, indien er slechts een beperkt aantal mensen aan tafel zit en niemand klachten heeft. Uiteraard moet er ook genoeg ruimte zijn om afstand te bewaren. Indien u wel klachten heeft of zelf graag op afstand blijft, dan zijn er mogelijkheden om via de telefoon of met beeldbellen zoveel mogelijk te regelen.

Wat als er gezondheidsklachten zijn of veel meer mensen dan toegestaan voor de plechtigheid?
Vaak zal het mogelijk zijn om alle mensen die belangrijk voor u zijn, uit te nodigen. Maar soms zal het niet mogelijk zijn om het afscheid vorm te geven zoals u wilt: indien onder de directe nabestaanden klachten zijn die mogelijk duiden op een corona-besmetting, of er veel meer familie, vrienden en bekenden zijn dan het maximale aantal dat nu mogelijk is. Ook dan bekijken we samen naar de vele mogelijkheden die er zijn om het afscheid persoonlijk te maken en manieren om nabestaanden met elkaar te verbinden. Een intieme dienst met een kleiner gezelschap kan uiteindelijk net zo waardevol en troostrijk zijn. Intussen zijn velen gewend aan het idee om een uitvaartdienst via livestream te volgen. En ook een erehaag kan verbindend en troostend zijn. 

Meer details over de laatste maatregelen vindt u hier.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid in corona tijd, neemt u dan gerust contact met ons op.